Hospital Sant Pau – een visionair wonder

Een beetje geschiedenis

Hospital de Sant PauHet Hospital de Sant Pau (officieel ‘Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau’) Ontstond uit de samenvoeging van zes ziekenhuizen in Barcelona in het jaar 1401. Het ongroeide het 15e-eeuws pand al snel. In het begin van de 20e eeuw, ontworp de Catalaanse architect Lluis Domenech i Montaner, de grote geest achter Barcelona’s Palau de la Música een nieuw thuis voor het ziekenhuis. Het wordt beschouwd als een van de beste werken van Domenech i Montaner, en het nieuwe ziekenhuis was een serie van onafhankelijke gebouwen die met elkaar verbonden waren door ondergrondse gangen en tuinen. Het ziekenhuis was operatief tot 2009.

Het ontdekken van de ‘s werelds grootste modernistische ziekenhuis

6728242683_8eacbbe3a3Bij het naderen van het ziekenhuis, lijkt het sterk op een gemeentehuis. Wat meteen opvalt, is de lange en dunne klokkentoren, die aan beide zijden geflankeerd wordt door brede stenen rechthoeken. Naast de entreehal, is het complex van 16 paviljoens rijkelijk versierd met unieke beelden, keramiek en andere kunstwerken van kunstenaars en ambachtslieden, zoals de vruchtbare Catalaanse kunstenaar Eusebi Arnau.

Het ziekenhuiscomplex is eerder een kleine, op zichzelf staande medische gemeenschap dan massale kubussen die gemeengoed zijn geworden in Barcelona en daarbuiten. Van de gewelfde plafonds van de kerk, tot aan de gezellige bibliotheek ruimte, alle structuren dienen hun verschillende doelen en zijn esthetisch verantwoord op verrassende manieren.

De Hospital Sant Pau bibliotheek is een perfecte plek om een stoel te pakken en languit te zitten met een boek, maar boekenliefhebbers zullen al snel worden afgeleid door de koepel en de ruimte met mooie plafonds en elegante drastische bogen.

Kunst en architectuurliefhebbers moeten wellicht hun ogen sluiten om zintuiglijke overbelasting te voorkomen – het ziekenhuis Sant Pau maakt een enorme indruk, vooral bij het eerste bezoek. In het gehele complex kun je schilderijen in juweelgetinte ruiten zien, en torenhoge kolommen geschaald met glanzende mozaïeken. Maak close-ups van smeedijzeren kandelaars met bloemenmotief en het houtsnijwerk op de kroonluchters en massieve deuren.

Het ziekenhuis bezoeken

DomenechiMuntanerDe historische plek wordt momenteel gerestaureerd en helaas voor die bezoekers die liever alleen ronddwalen, is de binnenzijde alleen open voor rondleidingen van 75 minuten in het Engels, Catalaans, Frans en Spaans. Dat wil niet zeggen dat je niet kunt wandelen door de prachtige Art Deco exterieurs en vol bewondering naar de mozaïekkoepels kunt kijken, een wandeling door de tuinen kunt maken of op een parkbankje kunt gaan zitten met een broodje of een krant.

De openingstijden zijn van 9:30 tot 13:30. Rondleidingen in het Engels om 10 uur, 11 uur, 12 uur en 13 uur, om 10:30 uur in het Frans, Spaans om 11.30 uur, en Catalaans om 12:30 uur. Gesloten op 25 en 26 december, 1 januari en 6.

Routebeschrijving

Gelegen in de buurt van de Sagrada Familia in de wijk L’Eixample van Barcelona, is het ziekenhuis goed bereikbaar met het openbaar vervoer, met de metro– en bussystemen van Barcelona.

Metro L5 Hospital de Sant Pau, of L4 Guirnardó, Bus 15, 19, 20, 45, 47, 51, 92, 117, 192.

16 REACTIES

  • Hola,

   Thank you for your comment. I hope the article had some useful information for you.
   You can also subscribe for our blog to receive an up date for new articles!

   Un saludo,

   Samantha

 1. Hey, I was reading your article and I just wanted to say thank you for putting out such great content. There’s so much information on the internet these days its difficult to find anything worthwhile. I showed this to my boyfriend since this is the kind of thing he tends to read online. Thanks for the article and tips.

  • Hello!

   Well thank you very much, that´s great to hear!
   True, sometimes it is hard to find the right information.
   There are more articles coming up, I hope you´ll enjoy them!

   Thanks again,

   Selin

  • Hello,

   Thank you for your reaction. I hope you can find the information you need.
   If you need help with anything in Barcelona, please let me know!

   Celine

 2. Hello,

  Thanks for your positive reaction. We are always updating new information.
  If you need any help or more info just let me know!

  Celine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here